Prozniowa impregnacja drewna

Pakowanie próżniowe jest wydajnym środkiem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć zmniejszania się żywności, natomiast tym samym generuje oszczędności dla domowego budżetu.

Auresoil Sensi & Secure

Urządzenia próżniowe są niezwykle łagodne w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich dobranych opakowań. Na targu są różnego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone szczególnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują i niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w środek próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl oraz aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, i też noszone w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie trzymane w ten system nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że wyniki nie mają dostępu do powietrza, które stanowi zasadniczą przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy mieć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, by nie przenieść na produkty innego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej polecane są pakowarki bezkomorowe. Istnieją ostatnie nieduże urządzenia, w jakich pakowanie przeprowadza się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji od prac, które jest, wielkości a od producenta, jednak te jedyne dedykowane są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje wysoce niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które posiadają jedną, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można jeszcze używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak potrzebuje toż prawdziwych wiedz. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, produkty i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te urządzenia są przeznaczone do pakowania dużych ról żywności.